SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Pozor, lavina!

Pozor, lavina!

první část

Vloženo: 12.02.2013
Otevíráme nový metodický seriál o nejvážnějším objektivním nebezpečí zimních hor. Odpružit lavinu v kolenou vás sice nenaučíme, ale zato vám poskytneme velmi cenné znalosti a rady ohledně lavinové problematiky, prevence a záchrany. Dnes začneme tím, co to vůbec lavina je a jak vzniká.



Co je to lavina?

Lavina je masa sněhu, ale i ledu a kamení řítící se svahem dolů. Tento přírodní živel ve své ohromné síle ničí, boří i zabíjí. Na své dráze strhává vše, co jí stojí v cestě, ať už jsou to stromy, keře, lidé či jejich příbytky. Laviny ale také významně ovlivňují charakter přírody, jako je tomu například ve Velké kotlině v Jeseníkách, kde se pouze díky pravidelným sesuvům sněhu nachází takové rostlinné bohatství.

Přesná definice lavin nám říká, že se jedná o náhlé uvolnění a následný rychlý sesuv sněhové hmoty po dráze delší než 50 metrů a minimálním objemu 100 kubických metrů . My se spokojíme s konstatováním, že je to právě takový sesuv sněhu, který už ohrožuje lidský život. Menší sesuvy se pak nazývají splazy.

Z faktu, že většinu lavin si lidé uvolní sami a jen výjimečně se odtrhne lavina samovolně nám vyplývá, že k horám, a zvláště k těm zimním, musíme vždy přistupovat s respektem! Podle alpských statistik zahyne každoročně pod lavinou okolo 150 osob! V českých horách jsou to pak jeden až dva mrtví za rok. Většinou je na vině podcenění rizika a zanedbání prevence.

 

Jak lavina vzniká?  

Lavina se uvolní v případě dodatečného zatížení, kdy je napětí na určitém místě větší jako pevnost sněhové pokrývky a když se překoná odpor tření sněhové vrstvy o její podklad. Vlivem určitých změn počasí může ve sněhové pokrývce vzniknout „slabá“ vrstvička, která se pak stane oním místem zlomu.

Základním principem pro uvolnění laviny je tak bezesporu vliv gravitační síly na sněhovou pokrývku na svahu. Díky gravitaci probíhá ve sněhové pokrývce řada procesů jako její sesedání a plazení po svahu dolů. Samotná stabilita sněhové pokrývky pak může být narušena zvýšeným napětím způsobeným například přírůstkem nového sněhu či působením člověka. Nebo naopak snížením pevnosti sněhové pokrývky při silném oteplením anebo deštích.

Faktorů působících na vznik lavin je pak mnoho. Od charakteru potencionálního lavinového terénu, přes meteorologické faktory až po vliv samotného lyžaře, horolezce či turisty v ohrožené lokalitě. O tom už ale v příštím díle seriálu.

 



 



Autor: Honza Navrátil
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS