SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Honza Navrátil pro Powderline.cz

Honza Navrátil pro Powderline.cz

nový člen redakce

Vloženo: 19.01.2013
S tím jak se rozšiřuje zájem čtenářů o Powderline.cz tak se rozšiřuje také naše redakce. Novým členem, který bude přispívat hlavně do sekce Skialp, je Honza Navrátil. Pro představení bychom rádi využili následující článek. Pro představu si zajděte také na Honzův web ZDE




Skitouring, potažmo skialpinismus zažívá v posledních letech obrovský boom. Kdo z lyžařů a freeriderů kdy neslyšel o tuleních pásech nebo vázání, které umožňuje chůzi? Vyšlápnout si volným terénem na vrchol hory a vybrat si tu svoji lajnu v jiskřivém prašanu. Zanechat svůj podpis na sněhu daleko za hranicemi lyžařských středisek. Paráda ne? A vězte, že se nejedná o záležitost pouze posledních desítek let. Už v roce 1555 popsal Olaus Magnus lyže s pásy umožňující chůzi ve své knize Historie severských lidí. A jak myslíte, že přešel v roce 1888 norský polárník Fridrich Nansen grónský kontinentální ledovec? Pak už šla vývojová křivka strmě nahoru a pojmem skialpinismus dnes označujeme veškeré horolezecké aktivity, při nichž se používají lyže.

A tak ani na serveru Powderline jsme nemohli opomenout toto neustále se rozvíjející odvětví lyžování. Vždyť už i ty největší lyžařské firmy mobilizují svá vývojová odvětví, přesouvají síly do volného terénu a představují jednu skialpinistickou novinku za druhou. Proto také i naše řady rozšířil Honza Navrátil – skialpinista, horolezec, lavinový metodik a majitel outdoorové a horolezecké školy SUMMIT LEADER, který povede nově vznikající sekci SKIALP.

Honza o sobě říká, že hory jsou neoddělitelnou součástí jeho života. Narodil se v podhůří Jeseníků a v horách se tak pohyboval už od ranných let. Později ho začaly přitahovat i hory daleko svou výškou přesahující jeho domovský Praděd. A to dokonce natolik, že se lezení a lyžování stalo jeho hlavní obživou. Dodnes však nedá dopustit na své rodné Jeseníky. Takže pokud zrovna neleze na feratách nebo po skalách někde v zahraničí, vrací se do své domoviny, kde pořádá skialpinistické a lavinové kurzy pro veřejnost.

A teď už dáme slovo Honzovi, aby nám on sám řekl něco o sekci SKIALP:

Protože se na horách pohybuji už řádku let a ročně trávím s klienty v terénu 160 a více dní, podařilo se mi získat spousty zkušeností, které bych vám, čtenářům Powderline, rád předal. Těšit se tak můžete na zajímavé reportáže ze skialpových akcí, kurzů a výprav odehrávající se v horách zahraničních, ale i v našich luzích a hájích. Objeví se taktéž i tipy na atraktivní túry jak pro začínající skialpinisty, tak pro zkušenější borce a borkyně. Zajímat vás možná budou i fakta, jak je to legislativně správně s pohybem ve volném terénu u nás a v zahraničí.

V horském terénu se bohužel také poměrně často setkávám i s velmi riskantním, až nezodpovědným chování některých lidí, kteří pak jsou nebezpeční nejen sami sobě, ale co hůř, i jejich okolí. V rámci těchto zkušeností otevřeme i pravidelný metodický seriál o největším nebezpečí zimních hor – tedy o lavinách a lavinové problematice vůbec. Zjistíte proč vůbec laviny padají, jak probíhá usazovaní a přeměna sněhových krystalů nebo jak si poradit v případě lavinové nehody.

Známe pořekadlo nám praví, že neexistuje špatné počasí, to jsme se na něj jen špatně připravili. Bez kvalitního materiálu se tedy na horách jen těžko obejdete. Proto pro vás na našich kurzech intenzivně testujeme vybavení od předních světových výrobců. Dáváme mu opravdu „pokouřit“ v těch nejnáročnějších horských podmínkách a s maximálním nasazením a následně tyto produkty objektivně hodnotíme v našich recenzích, které budou na Powderline.cz umisťovány v sekci TECHNET.

Jako člověk milující hory, a ty zimní zvláště, doufám, že pro vás bude čtení článků o skialpinismu, lavinové problematice a materiálových novinkách minimálně stejně tak obohacující, jako pro mě jejich samotné psaní. Tak jako v naší outdoorové a horolezecké škole se snažíme být v tom, co děláme nejlepší a zároveň odlišní od konkurence, tak buďte přesvědčeni, že ve stejném duchu budu pokračovat i zde na Powderline.cz.
 
 
Díky a hoře zdar :-)
 
 
 
Jirka Zelinka a Honza Navrátil (Summit Leader – outdoor and climbing school)

 

 
 

 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS