SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Report z TELEFILM premiéry

Report z TELEFILM premiéry

TELEfilm bodoval v Praze

Vloženo: 27.11.2012
 Přes dvě stě fanoušků telemarkového lyžování se sešlo na slavnostní premiéře nového českého filmu o telemarkovém lyžování, s jasným a výstižným názvem - TELEfilm. V následujícím článku se dočtete jaké to bylo a o co jste přišli Vaší neúčastí.




Večer zahájila zpěvem a hrou na ukulele sympatická mladá zpěvačka Marcela Brožová. Následně naprosto neohroženě přijel po schodech na telemarkových lyžích moderátor večera Jirka Rejman, omluvil se za drobné zpoždění kvůli neurolbovaným svahům na Hlavním nádraží a večer mohl začít na plné obrátky.

„Myšlenka vznikla na podzim roku 2010, kdy jsem musel začít řešit téma své diplomové práce. Postupně se k tomu přidávali další myšlenky a další lidé až jsme se dostali po dvou letech tam kde jsme teď – kromě diplomky jsme natočili plnohodnotný 50ti minutový „dokument“ o TELEmarkovém lyžování.“ prozradil v úvodu Michael Turek, který krom scénáře také jezdil na svahu, a dohromady s Tomášem Mähringem mají na svědomí také režii filmu. Jezdci, jejichž vyprávění provází filmem, prozradí krom svého názoru a vztahu k volné patě také nějaké metodické tipy a rady jak pro začátečníky, tak i pro pokročilejší jezdce. „Měl jsem z toho ze začátku obavu, ale doufám, že se nám podařilo splnit naší původní myšlenku vytvořit zábavný metodický film. Od kluků zazní myslím i pár hlášek a vtípků, na které hned tak nezapomenete   ;-)“, prozrazuje ještě Tomáš Mähring, který také stál za kamerou a film sestříhal.

Po úvodu následovalo představení všech jezdců TELEteamu. Kromě Michaela Turka také Anička Kašparová, Radim „Bruno“ Nevrlý, Štěpán Pobuda, Michal Alexa a asi nejzkušenější z jezdců – Kamil Dostál, který má za sebou přes dvacet startů ve světovém poháru v telemarku. Nesmíme zapomenout ani na další dva tvůrce – Igora Faltuse, který se postaral o grafickou úpravu a animace a Jakuba Micku, který v jeho studiu www.g-sound.cz vyladil zvuk a speciálně pro TELEfilm složil a nahrál úvodní znělku. Pak večer pokračoval poděkování partnerům a sponzorům projektu, bez kterých by realizace nebyla možná. Také tvůrci prozradili, že díky domluvě s firmou Telf.cz chystají začátkem ledna otitulkovanou anglickou verzi filmu, takže TELEfilm poletí i do světa na filmové festivaly. Následoval přípitek a křest DVD, jehož kmotrem se stala česká telemarková legenda Hynek Major a pak již nic nebránilo samotné projekci.

Po skončení promítání tvůrce zajisté mohl těšit bouřlivý a dlouhý potlesk publika. Za ten bylo publikum odměněno losováním cen od sponzorů filmu, kde hlavní ceny byly hned dvě – dva páry lyží! A následovala „neoficiální beseda s filmaři v nedalekém pohostinství“ až do brzkých ranních hodin.

O den později proběhla večer premiéra TELEfilmu také na Slovensku v Tatranské lomnici v rámci zahájení filmového festivalu Horalfest 2012.

A kde že je film nyní možné vidět? Na webu projektu www.telefilm.h2omaniaks.com najdete aktualizované termíny, kde bude kdy film promítán, ať už v rámci různých festivalů či v rámci vlastní tour. Dále je DVD s filmem možné získat zdarma při zakoupení trika nebo mikiny ze speciální TELEmarkové kolekce vytvořené tvůrci ve spolupráci s firmou Hannah (info opět na webu projektu). V jednání jsou i další média a televize, již nyní je jisté, že příští rok bude film prezentován v České televizi v rámci pořadu Minuty dobrodružství.

Mezi další velké partnery filmu patří firma Sonim - výrobce odolných vodotěsných mobilů, firma Sportkamery.cz – distributor speciálních kamer na helmu Drift,  pomocí nichž se i TELEfilm natáčel, český výrobce špičkových lyží Lusti a firma Alpsport, která byla zároveň hlavním partnerem premiéry a je českým prodejcem a distributorem italských (nejen) telemarkových bot značky Scarpa, která se stala váženým generálním partnerem TELEfilmu – www.scarpatelemark.cz

Tak teď už jen aby „nakydalo“ a hurá zakleknout. Skol!

Text: H2Omaniaks production

Foto: Pavel Humpolec (fotohacko.cz)

 

 


 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS