SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Sezóna v US – 2 část

Sezóna v US – 2 část

Seriál o zimním pobytu Davida Knybla v Utahu

Vloženo: 30.11.2009
Po úspěšném dopravení se na místo a následném probuzení jsme teprve mohli zjistit, kde se nacházíme a co je okolo nás. Nacházeli jsme se u křižovatky Kimball Junction, kde jsme měli apartmán pro jednoho za cca 300US na měsíc. Křižovatka je hodně známá, neboť se zde sjíždí z dálnice 80 vedoucí na východ na resorty The Canyons, Park City a Deer Valley.   Hory okolo, i když měly 10.000 ft což je 3000m.n.m., se nezdály nikterak veliké. Na první pohled to na big mountain nevypadalo.
Drop in
Car - Mitsubishi Diamante
Kimball Junction
Brighton view
Alta
Tunel

Hory okolo, i když měly 10.000 ft což je 3000m.n.m., se nezdály nikterak veliké. Na první pohled to na big mountain nevypadalo. Později se však ukázalo, že se zde dalo něco pořádného najít. Pořádný big mountain mě však čekal až ve středisku snowbird, alta o kterém se zmíním později.

Na druhý den jsme se tedy vydali za naším zaměstnavatelem, ke kterému jsme se dostali busem, který objíždí všechny tři výše zmíněné resorty . Na to jaký to byl kousek , trvala cesta autobusem nekonečně dlouho. No nedalo se nic v danou chvíli dělat. Snad jen myšlenka na brzké koupení auta mě těšila. Po příjezdu a následné návštěvě HR (personální oddělení) jsem vyfasoval obleček značky L.L.Bean GoreTex s logem střediska na zádech a přihlásil se na training lift operators. I když sněhové podmínky nebyly zrovna nejlepší, bylo nejlepší mít training za sebou a být tak připraven pracovat až nasype. Následovalo obdržení celoroční permice na dané středisko s tím, že do středisek Brighton, Park City, Deer Valley jsme mohli vždy dostat permici na den, kdy jsem jej chtěli navštívit plus  50% slevu na všechny střediska v Utahu.


Práce samotná byla za začátku celkem zajímavá, ale ukázalo se, že vstávat v 6 hod ráno a být u vleku při rozednívání není to pravé ořechové, pokud si chcete také dobře zajezdit. Na druhou stranu práce byla velmi flexibilní, takže jsem mohl  pracovat libovolný den v týdnu, ale samozřejmě s týdenním naplánovaným předstihem.


Jak už jsem zmínil bez auta to nešlo, a proto za peníze vydělané v UK jsem pořídil auto. Za 2200US značku Mitsubishi Diamante 3L.  Jestli z Vás někdo plánuje v US něco koupit, tak vřele doporučuji navštívit stránky www.craigslist.org. Jsou jedny z nejlepších lokálních stránek v US. Sám jsem zde prodal mnoho věci a můžu je vřele doporučit.


Nyní bych se chtěl věnovat střediskům, které jsem navštívil a začal bych s domovským střediskem.


The Canyons je velkou částí zaměřeno na BackCountry. Když je powder day, tak jsou od rána do odpoledních hodin odpalovány výbušniny kvůli lavinovému nebezpečí. Snaží se to tady hodně podchytit, a to jak výbavou 8 lavinovými psy, tak dostatečným množstvím ski patrol (každý má prašanovky ne míň jak 100mm pod botou). Resort je jeden z největších resortů v Utahu, co se rozlohy týče. Dopravit se z jednoho konce na druhý zabere někdy i hodiny cesty na vlecích. Jednotlivé vrcholy jsou označeny jménem, dobře zapamatovatelným, např. Dreamcatcher, Daybreak  nebo 9990, což je nadmořská výška nejvyššího vrcholu ve stopách. Já osobně doporučuji vlek 9990, který po malém hiku nabízí nějaký ten sjezd s dropy a nebo Peak 5, který má skály uprostřed lesa v docela prudké oblasti. Takže kdyby jste se rozhodli něco dropnout, mějte na mysli, že místo pro crash zde není, leda tak stromy. Závěrem k tomuto středisku lze říct, že si zde najde místo jak rodinka s dětmi tak i freeridovi jezdci, kteří zrovna nehledají pořádný big mountain. Snow park je taky docela hodně opečováván s mnoha překážkami a s 3 – 4 skoky za sebou!


Info: www.thecanyons.com

Brighton středisko, které spolupracuje s The Canyons a tudíž je permice na toto středisko totálně zdarma. Resort není ani z poloviny tak rozsáhlý jako The Canyons , ale nabízí lepší možnosti co se big mountainu týče, i když je většina sjezdů obklopena stromy. Místo pro budování BC kickerů,  hike na lepší pojezd a pod. je nespočet. Středisko má rovněž snow park se zajímavými překážkami typu street. Park je dobrý, ale některé kickery leží v lese a tudíž dopady jsou mnohdy tvrdé jako kámen. Brighton se nachází v oblasti Cotton Woods na opačné straně než The Canyons. Proto musíte jet zpět až do Salt Lake City (SLC) a pak vjet do jiného canyonu.  Vjedete do něj u křižovatky, kde je benzínka 7 Eleven a billboard s Tannerem Hallem. Je to nejznámější křižovatka v dané oblasti, protože je to poslední benzínka před oblastmi Alta, Brighton, Sowbird.


Info: www.brightonresort.com

Alta & Snowbird: Asi jedny z nejlepších středisek Utahu, kde vzniká mnoho fotek místních lokálů do časopisu Powder. Střediska jsou propojeny na vrcholcích a permici si můžete koupit na jedno nebo hned na obě. Spojením obou středisek dostáváte opravdu hodně zabrat, neboť možnosti kam jet a šlapat je nespočet. Středisko Snowbird je natolik známé, že se zde jede FWT, ale jen snowboard. Já jsem měl tu možnost jet jeden ze závodu Subaru freeskiing international, ale o tom Vám povím někdy jindy. Středisko Snowbird je možno sjíždět z obou stran hory, kde leží vleky. Jedna z možností, jak se dostat na druhou stranu hory, je tunel vykopaný někde v horní části a dostane Vás na páse tam i zpět. O těchto dvou střediscích lze konečně říct, že jsou plnohodnotným big mountainem. V parcích se nachází i U rampa. Tyhle střediska velice doporučuji, protože jsem už viděl několik záběrů z nejnovějších freeski filmů pocházejících právě odtud.


Info: www.alta.com, www.snowbird.com

Park City: Zde žádný freeride nečekejte. Naopak je zde snow park po celé hoře. Park City je vlastně staré městečko v horách, kde se těžila ruda a je opravdu staré, co se amerických poměrů týče. Jeden z vleků dokonce začíná přímo z ulice a přejíždíte přes most, kde jezdí auta. Domovské středisko jednoho z nejlepších lyžařů současnosti Tannera Halla. Na cestě dolů můžete hitnout tolik skoků, že se vyskáčete nebo v horším případě zrakvíte hned při první jízdě.


Info: www.parkcitymountain.com

Deer Valley: nejoblíbenější středisko v US. Čistá komerce kam přijedou „nejnacucanější“ lidé z celé ameriky. Park ani pořádný freeride zde není. Středisko je zaměřené na nejvyšší luxus v oblasti služeb a to hlavně pro rodiny z dětmi.


Info:  www.deervalley.com

To je vše ke střediskům, které nenavštívil........... ty ostatní snad příště. Ještě bych rád zmínil, že celá tato oblast SLC skryvá mnoho přiležitosti co se freeskiingu týče a doporučoval bych ji všem navštívit pokud mají tuto možnost. Je to nezapomenutelný zážitek, který stojí za to.


David Knybel

první díl na http://www.powderline.cz/detail/cs/clanky/sezona-v-us-aneb-jak-se-tam-dostat/
 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS