SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Na skok k sousedům

Na skok k sousedům

Vloženo: 27.01.2015
Jelikož sněhové podmínky byly dost nepříznivé, jak v Česku, tak na Slovensku, rozhodli jsme se na rychlovku mrknout k sousedům do Rakous, jaké že to tam mají.



Poslední dobou začínám mít takový pocit, ze sněhové podmínky jsou rok od roku horší a horší. Mnozí mi možná dáte za pravdu, ale i přesto nepřestávám doufat, že jeden den nebo rok to přijde.  Polovina ledna a pořádná nadílka v nedohlednu. Namísto toho teploty vysoko nad nulou a déšť, který ničí naděje alespoň pro dobrý zaklad sněhu.

Namísto netrpělivého čekaní vyrážíme do Rakouska. Checkujeme snow-forecast každý den, ale počasí stále nepřeje. V 2200metrech je +6 stupňů. Tohle k rozhodnutí určité nepřidá. Výjezd odkládáme o další týden, doufajíce v lepší podmínky. Po týdnu v plusových hodnotách konečně vidíme nějaký tenvsněhový spad přicházející ze západu. Jelikož chceme vyrazit  jen na weekend, vybíráme bližší lokality. Rozhodnutí nakonec padlo na střediska Krippenstein a Sport Gastein vzdálených od sebe cca 130km.

Ranní příjezd na Kripp. po očekávaném spadu nám však na tváři hned tak usměv neudělal. Parkoviště pocukrováno a v okolí sněhu tak tak, že by ani sněhovou kouli nešlo udělat. Dojezd k lanovce byl udělaný ze sněhu, co parkoviště dalo, namixován s posypem. I přes tyto prvotní dojmy vybalujeme nádobičko a hurá do roboty. První úsek do middle station nereálný, co se sněhových podmínek týče.  Druhý úsek však už vypadal slibně díky nové 15cm nadílce. Takže začínáme špekulovat kudy půjdem. Jelikož vrchní stanice byla stále v mlze, vydáváme se kolem hory, kde se pouštíme do skalnatých úseku, které se mění v řídký les. Terén je tu hodně členitý a proto je třeba dávat pozor, aby jste se nedostali do míst, kde nelze pokračovat z důvodu skalních prahů. V dolní časti ještě využíváme lesy, kde však se snižující se nadmořskou výškou rapidně klesá vrstva sněhu. Takto jezdíme půl dne s tím, že se stále snažíme objevovat nedotknutá místa. V nejvyšších místech střediska byly sněhové podmínky co se freeridu týče na hraně a jízda obnášela ostražitost okolo skalnatých žraloků, kteří občas překvapili. V odpoledních hodinách jsme se vydali na hike kolem “Daumelkogel“, “devil‘s thumb” (pozn. red) s následným sjezdem do middle station. Zde byly podmínky lepší, ale deep pow to nebyl, spíš na krustu, která se ještě nespojila s novou vrstvou. Ve spodních částech se nabízel rozmanitý terén s mnoha dropy. I přes tyto podmínky jsme dokázali vytěžit z daných podmínek maximum a jezdili celý den.

Sport Gastein - středisko asi pro mnoho z Vás velmi známé. Zde byly podmínky lepší a to už jen z toho důvodu, že fronta přicházející ze západu, zasáhla toto středisko dříve. Celý den nám přálo azuro a tak jsme dávali nejprve horní pasáže s dojezdem do lesa. Vrchní část - strana lanovky: 70% pow 30% krusta a zledovatělý sníh. V dolních místech, v lese, však “tvrdolín” na kterém bylo nových 20 čísel. Zadní strana střediska s dojezdem ke ski busu měla čistý prašan který dva dny předem napadl. Zde jsem postřehl novou info tabuli, která ukazovala freeridové svahy a upozorňovala na konce GSM signálu společně s náklady na zahrannou akci, v případě zásahu horské služby. Jde vidět, že freeride se stává všeobecně známým sportem se kterým už střediska počítají. Při průjezdu danou zadní častí jsem si všimnul několik uměle vyvolaných odtrhů  s následným splazem, z čehož jsem usoudil, že už i zde středisko pracuje na prevenci. Co pamatuji tak 5-10 let nazpět, tak zde nic takového nebylo a ne každý se zde vydal. Jak je vidět, že tento sport stále jde kupředu.  Následný dojezd ke ski busu už jen po cestě, neboť v lese byl opravdu nedostatek sněhu. Pouze dva dny, ale naplno využité, které určitě stály za to.




Autor: Dejv Knybel



 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS