SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Freeriding v Risoul Vars
Vars

Freeriding v Risoul Vars

ježdění nejen pro gurmány

Vloženo: 11.03.2011
Máme tu článek od kamarádky Kláry Nečadové, která si jen tak odskočila na výlet do francouzského střediska Risoul Vars. A že takový Vars není k zahození, si můžete přečíst v následujícím článku. Snad Vás článek inspiruje k návštěvě tohoto skvělého resortu.
Foto: Klára Nečadová, Vars
Foto: Klára Nečadová, Vars

Opravdoví vyznavači francouzské kuchyně si představí žabí stehýnka, hlemýždě či křepelky na kaštanech. Je-li někdo powder-gurmán, zatouží po středisku neomezených freeridových možností. Mohu si dovolit napsat, že Vars a Risoul v oblasti Hautes Alpes ve Francii, bohatě uspokojí obě výše zmiňované chutě-jsou takovým malým rájem na zemi.

Je libo řídký lesík se skalkami? Máte ho mít. Jen pozor! Uneseni jedinečným požitkem z jízdy se můžete ocitnout v údolí o „pár“ výškových metrů níže, než u původně plánovaného vleku. Pokud se Vám zamlouvají dlouhé široké pláně, račte ochutnat. Všeho máme dostatek. Pro náročné je zde speciální nabídka v podobě žlebů, skalních převisů a jiných chuťovek. Ne náhodou se ve Varsu jezdí Red Bull Linecatcher.

Ve středisku si rovněž užijí také milovníci ženských tvarů- hlavně „horňáci“. Terén místy vypadá jako jedno ňadro vedle druhého a vy si to pěkně svištíte mezi nimi. Pokud se Vám tyto terénní úpravy natolik zalíbí, památeční trička se zmiňovaným motivem najdete v místních obchodech.

Speciální nabídka se najde i pro freeskiery. Snowpark připomínající rozlohou střední české lyžařské středisko, určitě neurazí. Najde se i možnost vyzkoušení airbagů včetně instruktora.

Jedinou menší vadou na kráse je časté slunečné počasí doprovázené silnějším větrem. To potom na lanovce promrznete jako ruská zmrzlina. Vybavení areálu je postarší, proto nepočítejte, že se schováte v kokpitu! Nás zahřívaly divoké diskuze tipu: „(vulgární slovo), kdyby tady bylo tak půl metru prašanu, tak se z toho (vulgární slovo)“. Prašan byl nafoukán (odfoukán) jen někde, ale i o tato uplně poslední nepokřtěná místa jsme vedli „souboj“ s francouzskými freeridery.

Takže teď už jen zkontrolovat výšku sněhové pokrývky, posbírat partičku lidí a jede se na hory. Poznámka: Lačníte-li po polibku, vítající se francouzští rideři jsou ta správná volba. Některé zvyklosti jiných národů mohou být víc než příjemné ;o)

 
Autor: Klára "Kláriče" Nečadová
 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS