SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Freeride ve Špindlu

Freeride ve Špindlu

Freeride ve Špindlu

Vloženo: 04.02.2010
Krakonoš konečně dostal rozum a seslal pořádnou sněhovou nadílku i na svoje hory. Do minulého týdne byla prašanová situace v Kérkonoších tragická, nicméně před víkendem se z nebe sesypalo takových 70 - 80 čísel pure powderu.



Krakonoš konečně dostal rozum a seslal pořádnou sněhovou nadílku i na svoje hory. Do minulého týdne byla prašanová situace v Kérkonoších tragická, nicméně před víkendem se z nebe sesypalo takových 70 - 80 čísel pure powderu. Takže nastala veliká libovka. V pátek byl opravdu čistý pure powder, takže to místy pomalu ani nejelo. V sobotu už bylo decentně slehlo a nastaly ty pravý orgie.

Ze Špindlu vede na Medvědín expresní čtyřsedačka a při 490 metrech převýšení a horní stanici v 1235 metrech nabízí bezkonkurenčně nejlepší treeride nejen v Kérkonoších. Na Medvědíně se jezdí v podstatě buď jih nebo sever. Jih obnáší terén mezi červenou pistou a modrou na Mísečky s dojezdem na modrou sjezdovku z Míseček do Špindlu. Jde v podstatě o les a paseky, mírný terén. Ideální při takových 20 - 30 číslech prašanu. Když je víc, tak už to nějak ani nejede. Sever obnáší vše napravo od lanovky, čili z černé dolů do Labského dolu. Tady je několik variant obnášejících opět les a paseky. Terén je však dost s kopce, takže co nejvíce prachu vítáno jest. V dolní části vpravo je pak perfektní hřiště se spoustou skal, skalek, popadaných stromů, úžlabí a podobně. Tady je potřeba sněhu alespoň metr a více. Teď hlásí 130 cm, čemuž se dá věřit. Dojezd je na běžkařskou trasu Buď Fit, která je většinou alespoň nějak upravována, takže dojezd ala bruslení k lanovce. Čím hlouběji se do Labáku sjede, tím víc fit je třeba být :-) To jsou dvě hlavní oblasti, které se v podstatě dají jezdit stále dokola.

Další možnosti jsou buď dojet po cestě z Medvědína nad Mísečky a tam v celkem mírném lese pojezdit nebo podropovat pár skalek. Nebo nasadit pásy či lyže na bágl a vyrazit po hřebeni a buď sjet do Labáku (v podstatě někonečně mnoho variant, údolí je dost dlouhé) nebo poračovat až na Kotel (1435 m) a tady už je to pravej kérkonošskej big mountain pi.o. Ale o tom zas jindy.Na Medvědíně jihu ani severu laviny v podstatě nehrozí (nikdy neříkej nikdy). Pokud se jde dál po hřebeni, veškerý lavinový vybavení sebou. Kotel i Labák jsou lavinama vyhlášený. Kérkonoše jsou sice malý, ale padá to tu jak po másle. Na středu je hlášen zase mordor, takže připadne. Jen se bojim, že lavinový nebezpečí potom vyskočí zas o stupeň vejš na čtyřku. Takže jak řikáme my sudeťáci - Vorsicht !Fotečky jsou jen pro ilustraci z úterního dopoledne.

 

Nutno podotknout, že freeriding mimo vyznačené trasy je v Krkonoších zakázaný. A tak je tento článek jen hypotetický…

 

 

 

Autor: Dominik Brožek

 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS