SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Val Thorens, Francie

Val Thorens, Francie

Francie? Jedem!

Vloženo: 28.01.2010
Středisko Val Thorans patří do opravdové světové špičky,
a proto nabídka vydat se právě tam nešla odmítnout.
Předpověď počasí byla také pozitivní - jeden den sněžení
a 3 dny azura přesvědčily i poslední váhavce.






Destinace Val Thorens, Savojské alpy, která nabízí ty nejlepší podmínky pro freeride, se stala díky super ubytováni u Zdendy Vichry, dostupná i nám. Posádka první ve složení David,Zdenda a Mára vyrážela v brzkých sobotních hodinách, aby dorazila na místo určení ještě tentýž den. Předpověd byla slibná naboť v den po přijezdu a druhý den mělo hodně sypat a pak už jen abosultní azuro. Věřte nebo ne, ale předpověd se skutenčně vyplnila na jedničku, díky které vznikly perfektní fotky a první pořádné video z dílny Powderline film production.



Po nekonečně dlouhé cestě, která činila 1450km jsme dorazili na místo určení ve večerních hodinách. Městečko Val Thorens leží v neuvěřitelné nadmořské výšce 2300 m.n.m což zaručuje dostatečné sněhové podmínky i když je v údolí sucho. V našem případě bylo v údolí tak 5cm sněhu, ale po našem přijezdu do hor a sypnutí dodatečných 30cm se výška sněhu pohybovala kolem hranice 2 metrů. Druhý den se ještě počasí uklidňovalo a tak jsme více jak polovinu dne jezdili v mlze až do odpoledních hodin kdy se počasí na východní straně trochu roztáhlo a my jsme tak mohli zažít opravdový ráj. Celé středisko se rozkladá na území 3 údolí a podle dostupných informací je nejrozsáhlejším střediskem na světě, které se navíc nachází v národním parku “De La Vanoise’’.


Při koupi skipasu máte na výběr ze tří možností. První je středisko Val Thorens + Orelle, neboli nejvyšší čast střediska dostupná přímo z Val Thorens nebo z města Orelle, které leží v jiném údolí a je možné propojit střediska díky kabince. K městu Orelle se můžete dostat přímo z dálnice A43. Tato část střediska jde do nejvyšší nadmořské výšky a to až do 3230 m.n.m. Jako další možnost máte na výběr koupi skipasu kombinaci Val Thorens + Les Menuires,  středisko ležící níže jak Val Thorens a nakonec pak celé 3 údolí “”Les 3 vellees”. K prozkoumání celého střediska budete potřebovat více jak týden neboť nabízí neuvěřitelné možnosti. My jsme se drželi nejvíce v nejvyšší části středika tedy Val Thorens.


Úpřímě řečeno toto středisko mě zcela nadchlo, protože nabizí tolik možností tolik terénu a to jak pro nejnáročnější tak i pro jezdce, kteří hledají krásné pojezdy. Jezdili jsme co to šlo a to až do úplného vyčepání kdy jsem zapoměli na doplňování stravy přes den. Tato chyba se však dostavila druhým dnem ještě větším vyčerpáním avšak ne takovým, který by nás položil na lopatky. Mára, kameraman se podstatně zlepšíl ve filmování a díky tomu se záběry staly daleko pohlednějšími, které došly do stádia krátkého tolik chtěného filmu. Fotky a video můžete zhlédnout v naší sekci galerie.


Náše výprava v tomto složení jezdila až do úterý. Ve středu se Mara a Zdenda se mnou rozloučili a ja David si dal day off a čekal na novou skupinu, která měla dorazit v odpoledních hodinach. Nakonec bych chtěl poděkovat sponzorům tintek.cz a probaltape.cz, kterým vděčím za tento trip.

 
Mart

Je úterý  17:00 večer a stále nevím jestli pojedeme do Francie nebo ne . Po konečném rozhodnutí a potvrzení ubytování, začínám shánět ridery,  kterým když řeknu,  jsou schopni vše opustit a jedou. Po neskutečné  2 hodinové organizaci  přestupujeme v Brně do transpiku ve složení  Bláža, Sláva, Adis a já. Naš cíl byl  1360 km vzdálený Val Thorens ve Francii. Cesta probíhala celkem v poklidu , menší problém nastal na švýcarské hranici. Sláva,  po 6 hodinách řízení nevypadal zrovna nejlépe a celníkovi připadal podezřelý. Po menší kontrole pokračujeme. Přijíždíme do Val Thorens kolem 15:00 hodin, tam u na nás čeká David a všichni si to hrneme do luxusního ubytka přímo v centru Val Thorens. Tady bych chtěl poděkovat Zdenovi č.1  a Zdenovi č.2 za zařízení ubytování. Večer přichází husté sněžení a předpověd kupodivu vychází . Natěšeni na první den v powderu jdeme brzy spát , tedy až na Blážu a Adise, kteří dávají punk i na večer v místním klubu.


Ráno samozřejmě azurič a 10cm nového prašanu. Na úplné zakrytí všech stop mimo sjezdovky to ještě nebylo, ale lepší než nic. První den se průvodcovství ujímá David, protože už má ve středisku něco odježděno a vede nás do vedlejšího údolí směrem k Orele.  Jezdíme co se dá, fotíme co se dá, točíme co se dá. Sem tam někdo zatrucuje , ale ve výsledné práci to nejde poznat. Sněhu opravdu nenapadlo tolik a tak místy nacházíme i krustiče z minula. Po jednom z dropu ke konci dne  jsem se s ním seznámil dokonale, moje levé rameno dostalo pořádně zabrat a od té chvíle jsem s kluky jezdil spíše jako doprovodné vozidlo nebo kameraman. Druhý den vstáváme zase do azura, tým byl už více sehraný a tak v druhém dnu se opravdu dařilo, především Davidovi. David hittoval jeden drop za druhým a tím vybudil i k výkonu Blážu s Adisem, kteří se nenechávali zahanbit. V jedné chvíli i Sláva šel do něčeho menšího.


Poslední den jsem udělali pár zavěrečných fotek a spíše prozkoumávali možnosti střediska. Resort je opravdu rozhlehlý a když dorazíte pár dní po sněžení je rozrytý dokonale, místy to vypadá, že už není kam jezdit, ale pravý opak je pravdou. Středisko má strašný potenciál pokud si trochu šlápnete, troufnu si říct neomezené. Podrobnější info o oblasti Val Thorens připravíme v GUIDU v nejbližší době.


Mart@Dejv



foto galerie: HERE



v průběhu tohoto tripu se podařilo natočit i pěkné video : TADY
 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS