SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Report ze Štýrska

Report ze Štýrska

Vloženo: 24.02.2013
Mezi pravidelné přispivatele na Powderline.eu se pomalu, ale jistě, řadí bratři Božákové. Jejich téměř domovský resort je Tauplitz a okolní střediska. V příších reportech se dočkáte pohodových fotek a sestřihů z pojezdu. Tak se na to mrkněte.



V sobotu 26.ledna odpoledne jsme se, znechuceni výsledkem prezidentské volby, vydali do Tauplitz. Předchozí sněhová nadílka znamenala, že jsme jeli do rakouského Štýrska s vydinou dostatečného sněhového podkladu.

V neděli ráno jsme se s bráchou nadšeně pustili směr Tauplitzalm. Bylo načase vyzkoušet novou zrcadlovku a především si po dvoutýdenní pauze opět pořádně zajezdit. Počasí bylo pochmurnějšího rázu, ale s dobrou viditelností a epicky působící oblohou. Do terénu se nikdo nepouštěl, neboť sněhové podmínky nebyly ideální. Díky otevřenosti střediska byl sníh značně vyfoukaný a umrzlý. Toť ovšem nečinilo přílišné překážky – lyžovat se musí na všem, ne jenom v prašanu. První den tedy panoval v duchu utužování techniky na krustě a v testování nového Pentaxu.

Pondělí, úterý a středu jsme strávili na Riesneralmu. Zejména v pondělí a v úterý jsme byli nuceni schovat se do riesneralmského lesa kvůli mlhavému počasí. Sníh v lese nebyl tolik vyfoukaný jako na Tauplitzu a kvalitně jsme pojezdili i díky severní orientaci svahu, která chrání sníh před natáváním a následným přemrznutím. Opět jsme zkoušeli možnosti fotoaparátu, zejména jeho schopnost natáčet video, které můžete shlédnout pod článkem.

Vzhledem k tomu, že ve čtvrtek měla být silnější obleva,  rozhodli jsme se podívat letos poprvé na Planneralm. Bohužel povětrnostní podmínky dovolovaly spustit jen 2 kotvy. Vyjeli jsme jednou z kotev na nejvyšší možné místo a zkusili šlápnout ještě kousek výš  po hřbetu, abychom si mohli alespoň trochu sjet. Vítr byl tak silný, že jsme si při nasazování lyží museli dávat pozor, aby nám je to neodfouklo na druhou stranu do údolí. Pojezd nestál skoro za nic, jeli jsme proti větru a sníh byl velmi mokrý. Skončili jsme tedy dřív a dali si menší odpočinek.

V pátek jsme vsadili znovu na Riesner. Nahoře něco připadlo a v nižší nadmořské výšce padal sníh s deštěm. Celý den se postupně ochlazovalo a srážky nabíraly na síle. V sobotu jsme tedy zůstali na Tauplitzalmu a udělali jsme dobře. Do rána připadlo a za vytrvalého sněžení  i přes mlhavé počasí jsme si dobře zajezdili.

Scénář našich výletů je skoro vždycky stejný. Když odjíždíme, zrovna začne pořádně sypat. Naštěstí tentokrát to bylo tak, že ve středu jsme byli ve Štýrsku zpět v plné síle zdolávat mraky prašanu, který připadl po dobu naší nepřítomnosti. Ale o tom více v reportu no.2.
 
Video : ZDE
 
Autor: Pavel Božák
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS