SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
K2 expedice

K2 expedice

Fredrik Ericsson a Trey Cook

Vloženo: 30.06.2010
Známý horolezec a freerider Fredrik Ericsson pokračuje ve svém druhém pokusu zdolat K2 a poté ji sjet na lyžích. Při prvním nepovedeném pokusu zemřel Frdrikův partner Michele Fait. S nynějším partenem, Trey Cookem k výstupu nepoužijí kyslíkové přístroje. Navíc si sebou ponesou lyžařskou výstroj a polezou ve skialpové obuvi. Což oproti běžné horolezecké výstroji výstup ztíží.

26.června 2010 opustili Fredrik Ericsson a jeho partner, americký žurnalista, Trey Cook první tábor pod K2 v nadmořské výšce 5900m. Poté pokračují do dalšího tábora a plánují použít jihovýchodní cestu zvanou Cesen Route. Tato cesta je o něco náročnější než klasický výstup Abruzziho hřebenem. Tuto cestu poprvé zkusil Angličan Doug Scott a Slovinec Tomo Česen roku 1986. Česen prostoupil celý hřeben až do 8100m.

Dvojice plánuje vybudovat tábor v nadmořské výšce přibližně 8000m a odtud zaútočit na vrchol. To by jim podle propočtů mělo trvat přibližně 12h výstupu. Celý sjezd hory by měl trvat kolem 5 hodin a celková doba expedice se odhaduje na 2 měsíce.

 
 
Více informací naleznete na: http://www.fredrikericsson.com/
 
Video blog z expedice:        http://www.youtube.com/watch?v=1XfOcUl5voI
 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS