SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Freeride World Tour 2011

Freeride World Tour 2011

Vloženo: 17.09.2010
Tato soutěž, která spojila závody ve freeridingu se nám představuje na další sezónu. Hlavními rozdíly jsou, počet zastávek a jinak organizovaný ženský freeeriding. K němu se nám osobně vyjádřila Lorraine Huber.





Po značném úspěchu FWQ  soutěží  jako byl St. Moritz Switzerland a Fieberbrunn Austria, se vedení FWT rozhodlo tyto dvě Evropské soutěže zařadit do hlavní série FWT. Kdo se těchto dvou soutěží zúčastnil, ví proč tomu tak je. Profesionální úroveň organizace těchto dvou nových soutěží,  finanční podpora sponzorů a v neposlední řadě záběry z helikoptéry přinesly již v minulé sezóně vysokou úroveň. Hlavními sponzory FWT pro tuto sezónu budou i nadále Nissan a Swatch a hlavními sponzory z oblasti zimních sportu Scott a DaKine.

Systém bodování se již ustálil a tak zůstává pro tuto sezonu stejný. Nicméně hlavní změna se týká ženské části soutěže.  Holky se nebudou účastnit  6ti zastávek FWT, ale budou objíždět závody FWTQ s nejvyšším hodnocením a sbírat body tam. Nejlépe umístěné se s muži utkají na stejném kopci až ve finále - Verbier. Jestli je tato změna krok z5 v žesnkém freeridingu či nikoli nám vysvětli Lorraine Huber, která se jako profi rider účastní celého cirkusu FWT.

LH:
 

Z pozitivního pohledu, úroveň ženských freeride soutěží se zvedne kvůli většímu počtu soutěžících. Je rozhodně lepší soutěžit s větším počtu soupeřek na jednom závodě.  Ve finálovém závodě ve Verbier bude soutěžit 23 žen místo stávajících 7 a to bude rozhodně progres pro náš sport.  Díky této změně nebude pochyb o vítězce  na konci sezóny.

Z negativního pohledu se nyní ženy mohou ocitnout na okraji pozornosti ve FWQ , kde mužská část závodníků má vždy prioritu v závodu i z pohledu úrovně zájmu medií. To platí také o finančních důsledcích celé věci.  Zatímco závodníci se chtějí účastnit FWT závodů a tím se dostat do jiné finanční úrovně, na FWQ tento finanční aspekt není tak velký.  Mnozí závodníci si nemohou dovolit startovat na všech FWQ závodech jako jiní a to je značná nevýhoda proti ostatním (Pozn. red.: 3 nejlepší výsledky z neomezeného počtu FWQ závodů, které jezdec odjede).

 

Ženská role ve Freeride World Tour byla nevýznamná. Média se především zaměřovala na mužskou část soutěže. Například velmi drahý systém záznamu videa z heli CINEFLEXX , byl vyhrazen pouze pro muže v závodě Chamonix. Kromě toho, 26 minutový záznam na Eurosportu , který je věnovám každé zastávce FWT se zaměřuje pouze na mužskou část soutěže a nikdy se ani nezmínil o tom, že ženy soutěží také.  Je třeba konstatovat, že ženy tedy na obchodní úrovni, nepřidávají  žádnou další hodnotu do FWT závodů, pokud budou i nadále soutěžit ve stejné soutěži jako muži. V tomto uspořádání je to mužský závod , který nevytváří žádné důvody aby tyto části zůstaly spolu.Řešení je oddělit světovou soutěž žen, tak jako např. Sony Erricsoon WTA ve světě profesionálního tenisu nebo ASP Womens World Tour v profesionálním surfingu.Oddělení ženské části od mužské umožní vytvořit úplně novou soutěž, která se stane atraktivní pro novou část sponzorů schtějící obhajovat tento směr nebo produkty. Takový závod se může daleko více zaměřit na konkrétní média. Také výber místa a stěny může být navržen tak, aby bral v úvahu ženský směr lyžovaní a ten posouval na nejvyšší úroveň. Zdá se, že FWT řízení směřuje správným směrem. Organizátoři uvádějí, že ženy soutěžící (v roce 2011) budou mít vlastní mediální prezentace s funkcí on-line videa a zvláštních 26 minutových reportáží .

 Závěrem si myslím, že je velmi důležité si uvědomit, co FWT pořadatelé dělali doposud pro sport v souvislosti profesionální lyžováním, a to zejména v očích médií.
 
Díky Lorraine za názor a její web (http://www.skilori.com/).
 
 
2011 Freeride World Tour kalendář:
 
1. Nissan Freeride de Chamonix-Mont-Blanc 2011 by Swatch (FRA)
 Date: 22 January 2011
 
2. Nissan Engadin Freeride St Moritz 2011 by Swatch  (SUI)
Date: 29 January 2011
 
3. Nissan Russian Adventure Sochi 2011 (RUS)
Date: 19 February 2011
 
4a. North American Championships Kirkwood 2011 by Swatch (USA)
Date: 26 February (Ski only) 2011
4b. North Face Masters Kirkwood 2011 by Swatch (USA)
Dates: 5 March(Snowboard only)
 
5. Big Mountain Fieberbrunn 2011 by Nissan (AUT)
Date: 12 March 2011
 
6. Nissan Xtreme Verbier 2011 by Swatch (SUI)
Date: 19 March 2011 (Finals)
 
 
fotos : http://www.powderline.cz/cs/galerie/fotogalerie/freeride-world-tour-2010-fotky/
 
 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS