SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Freeride nebo cenzura?

Freeride nebo cenzura?

Vloženo: 20.01.2012
Tento článek jsem se rozhodl napsat po lavině negativních ohlasů na náš freeridový „průvodce“ Vrátnou. Není namířený proti nikomu a rád bych v něm alespoň trochu vysvětlil ideu a víru, ve které vedeme web powderline.cz.



    Vždy jsem žil v představě, že hory jsou zde pro všechny z nás. Na Vrátnou jezdím za prašanem už 12let. V těchdobách sem neměl tušení, kde se na Vrátné dá zajezdit, jak skvělý tento resort to je a jak skvělá parta lidí se tam schází, aby si užili jízdu v prašanu. Vrátna byla už v těch dobách vyhlášená mezi „oldschool“ jezdci jako úžasné místo na pojezd. A že to byli lidé od Prahy, až po Košice nemusím snad dodávat.  Prostě všichni mi řekli, že jestli chci pojezdit dobrý freeride na Slovensku mam jet na Vrátnou nebo na Chopok. A tak jsem udělal. Žleby jsme si vybírali úplnou náhodou a během par dní jsme projeli většinu dostupných částí.

    A jak čas plynul, založili jsme web, pro podporu sportu, který milujeme.Chceme na něm ukázat světu, že freeride není sport pro partu bláznů skákajících ze skal, že nerozlišuje, na čem ho jezdíte, a že tento sport není pouze pro úzkou skupinu vyvolených.  Rád bych podotkl, že v tomhle snažení nejsme už několik let sami. Sama Vrátna jako středisko se propaguje jako ideální pro freeride a skialpinismus. Vedení  Jasná - Chopok  dokonce zašlo tak daleko, že otevřelo oficiální „freeride „zones“ a školufreeridu jen proto, aby přilákala další freeridery. A co závod Jasná Adrenalin, který tahá na Chopok stovky jezdců z celé Evropy a světa. Také se provinili při medializaci freeridingu na Slovensku? Také jsou organizátoři těchto akcÍ v nelibosti? Nebo super akce pro freeridery UP Side, která se mě osobně strašně líbí, jen jsem neměl tu příležitost se jí zúčastnit. Taky se parta lidí kolem www.freeskier.sk provinila proti utajeným lokalitám na freeride? A co třeba slovenští horští vůdcové, kteří si dokonce nechají platit za to, že lidem ukazují utajené krásy slovenských hor a to jak v zimě, tak i v létě. Také jsou v pod palbou všech freeriderů? Taky jsou kritizováni za to, že jsou zodpovědní za rozježděné lesy, louky a žlaby?  Že snad můžou za nezodpovědnost lidí a následné zásahy HZS?

    Já myslím, že ne. Za to, že je v posledních dnech Vratná plná jezdců rozhodně není zodpovědný powderline.cz a jeho „průvodce“. Je to prostě směr, kterým se freeride ubírá již několik let.  A jsem vděčný všem, kteří mě vzali do Slovenských hor.Ukázali mi tím, že super freeride je tak blízko a dovolili mi poznat partu skvělých lidí, freeriderů.

   Tímto článkem bych Vás všechny rád poprosil, aby přestali odesílat emaily na adresu redakce a zamysleli se nad obviňováním powderline.cz z něčeho jako je snad „zkáza“ freeridu na Slovensku a podobných nesmyslů. Powderline.cz nejsme pouze my, což jsme se snažili zdůraznit už při zakládání tohoto webu - Slovo úvodem

Autor: Jirka Zelinka






 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS