SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Freeride kempy

Freeride kempy

další rok s freeridecamps.cz

Vloženo: 21.12.2012
Zima už je v plné síle tady a campy se nám kvapem blíží.  Momentálně prožíváme v Engelbergu nejlepší začátek sezony údajně za posledních 20 let. Takové množství sněhu jsme neměli ani v těch nejvydařenějších dnech loni. Prakticky v každé zatáčce jde sníh přes hlavu…. 



Dost ale dráždění. Nejdůležitější je, jestli sníh vydrží a bude pravidelně alespoň po troškách přibývat. V tomhle ohledu máme, zdá se, důvod k optimismu - prognózu o celkovém evropském ochlazení vlivem tání ledovců na Antarktidě.  Zní to dobře (ochlazení, nikoli to tání) ale spousta mých kamarádů namítá, že pokud nebude sněžit, je to stejně jedno. Zatím to ale vypadá, že sněží.

Nicméně podle mě je - spíš než nedostatek sněhu - největším zabijákem našich zim pravidelná obleva. Většinou ne jedna. Pokud by nebyly, můžeme krásně jezdit celou zimu. 20 cm prachu týdně by bohatě stačilo, alespoň nás to donutí vydat se trochu dál od našich oblíbených středisek a objevit neznámé terény. Upřímně si myslím, že to je jediné možné vyústění trendu všude přibývajících freeriderů. Nejlepší šance budou mít ranní ptáčata a taky ti, kdo se nebojí pořádně si šlápnout.

V tomhle směru se už i freeriderům, kteří nechtějí kompromisy v podobě skialp bot a vázání nabízí slušný materiál. Dokonce i kanadská freeridová hvězda Hoji spojil své síly s firmou Dynafit a vyvinuli ultralehké a tuhé boty. Také se chystá představení nového velmi lehkého a současně pevného vázání na šlapání, které bude v konkurenci Duke, Guardian atd. asi skutečný game changer. Tak jsem se rozhodl, že si letos posvítím na pár freeride/skialp bot, které se dle specifikací tváří jako pořádné freeridy a umožňují stoupat na vázání Tech. O svoje poznatky se s Vámi podělím.

No a kvůli vzrůstajícímu trendu ve šlapání si i  letos v rámci campů držíme jeden týden, kdy se budeme s asistencí vleků vydávat trochu dál za hranice střediska. Z časových důvodů se nám bohužel nepodařilo uspořádat jeden camp vyloženě šlapací, a tak jej odkládáme o rok. Kromě obvyklých programů ale letos přidáváme dvě novinky – kultovní freeridové středisko Svatý Mořic, Corvatch - které je místem legendárního závodu Engadin Snow. Po dvou letech campů  už taky  podle nás uzrál čas a můžeme letos konečně zorganizovat camp se zaměřením na to, co nás baví nejvíc - vybírání a sjíždění vlastních linií – Find your line. Vzhledem k „vyšší náročnosti“ téhle problematiky jsme tento týden vyhradili pro zkušené campery.

Dojde samozřejmě ještě k několika změnám, z nichž pro čtenáře je nejpodstatnější ta, že testovat budeme modely lyží 2013/14. Tzn. o čem se doslechnete z ISPA, my pro vás rovnou otestujeme. Navíc se nebudete muset prokousávat nezáživných textem (pokud nebudete chtít), protože výsledky shrneme vždy do kratičkého videa.

Snad nám zachováte přízeň a pokud vás k našim aktivitám napadnou jakékoli komentáře, budeme za ně samozřejmě vděčni…


Robin Kaleta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS