SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Bormio freeride volume 2

Bormio freeride volume 2

Jak se vyhnout pokutě

Vloženo: 22.02.2010
Naše parta ve složení Mára Čepica, Já ,Slavíček a Lukáš Niemczyk přijíždíme do Bormia po zastávce na Ispu v Mnichově. Cesta společně s 5hodinových chozením po Ispu byla velmi náročná a proto mi Mára dovolil řídit jeho nového hyundajce.




Naše parta ve složení Mára Čepica, Já ,Slavíček a Lukáš Niemczyk přijíždíme do Bormia po zastávce na Ispu v Mnichově. Cesta společně s 5hodinových chozením po Ispu byla velmi náročná a proto mi Mára dovolil řídit jeho nového hyundajce. Po příjezdu jsem měli menší obavy, jestli nás Zeldy pustí do apartmánu, ale po 30minutovém čekání před residencí jsme IN. Dostáváme se tedy dovnitř a po 30sekudnách už spíme.

Ráno nás čeká konečně ježdění. Po předání infa od první party jedeme do střediska a kabinou na nejvyšší možný bod. Viditelnost je mizerná máme „F lat light” a 10cm krustiče, který táhl lyže do svahu.

Další den světelné podmínky skoro stejné , ale ty sněhové o 100 procent lepší. Ten den jsme spíš prozkoumávali lesní cesty, a možnosti střediska. V top restauraci nám jídlo servíruje Italka – po chvíli zjišťujeme, že je to rodilá Slovenka a tak se ptáme cestu na vrchol M.Vallecetta 3148m.

Druhý den brzy ráno vyrážíme rovnou na vrchol, dáváme první stopy, v tom se k nám přidává místní guide s jedním svým klientem. Cesta jde v poklidu za cca 40 minut jsme na vrcholu. Pokecáme o místním ježdění a míříme si to na naše vybrané lajny. Cesta dolů je celkem bez problému až na zamrzlou kameru.

Zastavujeme u menších hřebínků, kde jeden byl nasvětlený sluncem, dáváme na něm pár oblouků a mně se ho povedlo vysypat. Věděli jsme, že svah je viditelný i z 3km vzdálené sjezdovky a tak se snažíme co nejdříve dostat do lesa. Při přibližování ke sjezdovce už vidím, jak si to ke mně míří místní policie, křičím na ostatní a dávám plný levý a za 3 sekundy jsem pryč v lese. Ostatní, hlavně Sláva, pochopil situaci a už ho drželi za ruku. Po krátké diskuzi jedou všichni na místní policejní stanici, která je u dolní stanice. Po kontrole fotek z foťáku a mého zapírání se musím dobrovolně ke skupině přidat. Nastává 3hod anabáze, odjíždíme s pokutou 50e na osobu a společnou fotkou.

K lavině bych dodal toto, celý svah byl dost podchlazený a osvětlené místo vytvořilo větší váhu a díky tomu se pravá strana hřebene odtrhla. Osobně bych ji definoval jako větší splaz. Díky pokutě se informace dostala do italských medií a dokonce i do českých např.

 

http://zpravy.idnes.cz/ctverice-ceskych-snowboardistu-strhla-v-italii-lavinu-dostali-pokutu-1zn-/zahranicni.asp?c=A100212_194913_zahranicni_jba

 

Vidím to, jako nafouknutí dané situace na maximum, jestliže je každý takovýto splaz v Itálii takto prezentován. Vidím to spíše jako preventivní info, informaci pro lidi, kteří do daných podmínek vstupují bez správných zkušeností a vybavení.

Zákony a policie. S policií jsem přišel díky tomuto tripu do styku víc, než bych chtěl. Toto jsou závěry, které jsem nabyl nejen v Bormiu. Záleží na konkrétním středisku a především možnostem střediska. Freeriding je vyloženě zakázán tam, kde ve směru Vaší jízdy nebo případnému směru laviny je sjezdovka nebo jen značená cesta ke sjezdovce . Doporučuji jezdit raději o něco dál nejlépe hike & ride. Díky zákonu je pokutováno jakékoli utržení laviny i kdyby jste byli 10km od střediska. Jestliže o takové lavině nebude nikdo vědět, nevznikne vážnější problém. V případě utržení laviny dostanete pokutu v rozmezí 25 -250e s tím, že budete muset doložit pojištění a lavinovou výbavu. Podle toho a nákladnosti akce se bude odvíjet pokuta.  V našem případě byla smůla, i když lavina byla vzdálená od sjezdovek, byla zaevidována.      

 

   

Autor: Martin Knybel

Fotos powered by: Slavič


 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS