SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Arctix Tamok FWQ č. 2

Arctix Tamok FWQ č. 2

Arctix Tamok FWQ – Dokonalý freeride na konci světa

Vloženo: 19.05.2011
Kuchař nám vaří výborné specialitky, venku sedí heli, všude vládne naprostá pohoda, nikdo nikam nespěchá… To se mění pouze za slunečních dní, kdy je heli vytížená a nikoho nezajímá nic jiného, než jak se znova dostat nahoru…

photo: Yaltter Hirvonen

Naše ubytování připomíná letištní hangár, ve vnitř však stylově zařízený… Dříve sloužil vojákům (celá oblast je vojenský prostor – jednou jsme museli odložit let kvůli armádním manévrům ve vzduchu...) Je to obrovská místnost plná gaučů, křesel, stolků a postelí, kde žije cca 40 freeriderů… Jsou zde převážně skandinávci, ale i spousta dalších národností. Je zde například Anne – Flore Marxer, vítězka FWT na prkně.

2. den nám nádherně chumelí a je skoro Vánoční atmosféra… Nasazujeme pásy a vydáváme se na průzkum okolí. Dáváme si sjezd lesíkem. Možnosti šlapání jsou zde nekonečné, ale hodilo by se auto na přibližování se pod kopce. Ideální by byl ovšem skůtr, který je pro místní stejně důležitý, jako sauna u domu. Blíží se polární den, a tak se dá bez problému do 7 večer lyžovat. Stmívá se po 9pm.

3. den vypadá z počátku stejně, a tak se necháváme na skůtru vytáhnout na kopec, odkud ještě pokračujeme kus po svých. Po 4pm se ale vyčasuje a heli už startuje… Dáváme si fantastickou pudr lajnu při západu slunce!

4. den se koná dvouhvězdičkový závot FWQ. Čekají nás 3 lety. Zahřívací jízda a výběr lajny, závodní lajna a poslední lajna zpět domů. Závodní stěna vypadá monumentálně… Jako většina zdejších, není malá. Specialista na laviny v norské armádě nám trochou pyrotechniky přetvoří závodní svah, a show může začít. Vybral jsem si lajnu co nejplynulejší, fyzicky zvládnutelnou, víceméně na jistotu. První dropík mě posílá moc, takže míjím druhý, podstatný drop mé lajny, což mě trošku rozhodí, načež pak trochu traverzuju v bordelu po explozi. Dávám ještě asi 2 dropíky a trádá dolů. Nakonec to je překvapivě 5. místo (ze 14 lyžařů). Vítězná jízda Erika Lundstroma z Norska byla podle mě dost povedená a náročná. Lucie sice „nezávodila“, ale přesto si vyjela 1. místo! Parádní den završujeme dlouhým sjezdem domů.

5. den, v sobotu se začíná dost oteplovat a je zataženo. Sem tam někdo vyrází vyšlápnout si k lesu, aby se neřeklo, jinak se většinou věnujeme hromadnému zevlování a odpočinku… Lucie plete jednu čepici za druhou a připravuje se tak o zábavu na důchod… Neděle jakbysmet, navíc v podvečer odjíždíme do Tromso, protože v pondělí brzo ráno odlétáme.  „Downdays“ jak se patří! Necháváme věci na letišti a vydáváme se na prohlídku města, abychom si co nejvíce zkrátili noc na letišti. Tromso leží na ostrově ve fjordu a má asi 60tis. obyvatel. Hned za městem je lyžařské středisko. Město má skvělou, „westernovou“ atmosféru. Je zde spousta stylových barů a kaváren. Ujíždím si na zdejším hitu – žvýkacím tabáku, který mě na chvíli posílá do jiné dimenze. Končíme v Rock cafe Bla a na letiště se dostáváme po 2am. Cestou domů končí naše polární dobrodružství… Už se těším, až se do této freeridu zaslíbené země vrátím!

Děkujeme organizátorům této jedinečné akce, Jarkko – Juhani Henttonen a Aadne Olsrud za uskutečnění skvělé akce... !

Celá sranda nás oba vyšla asi na 30tis. Kč.  Norsko je obecně hodně drahá země, a i zdánlivé banality stojí často ranec. Letenka min. 8tis. Jeden vzlet heli = 85e

Po dopsání tohoto článku jsem se dozvěděl smutnou správu o smrti Erika Lundstroma, na Bílou sobotu, při lavinovém neštěstí v Norsku. Chci ho tímto pozdravit... Díky za společné zážitky!
 
  text: Filip Sedlák

super foto galerie Yaltter Hirvonen : zde

 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS